De Groningse politie constateerde in April 2018 dat er de laatste tijd meer automobilisten onder invloed van drugs, dan automobilisten onder invloed van alcohol worden aangehouden.

Het zogeheten Flexteam van de politie in Groningen zegt dat er dit jaar al 50+ bestuurders die onder invloed van drugs achter het stuur zaten tegen de lamp zijn gelopen.

Nieuwe speekseltesten

Sinds begin 2018 maakt het Flexteam gebruik van nieuwe speekseltesten, wat dus zijn vruchten lijkt af te werpen. In dezelfde week dat de Groninger politie met het nieuwsbericht naar voren kwam, werd alweer een automobilist aangehouden, die onder invloed van THC was. De chauffeur moest zijn rijbewijs inleveren:

Lang in je lichaam

Volgens de Groninger politie waren sommige bestuurders verbaasd over het resultaat van de test. “Vele automobilisten verklaarden dat zij de avond ervoor hadden geblowd. De werkzame stof THC blijft lang in het lichaam zitten. De grenswaarde wordt daarom de volgende dag nog makkelijk overschreden en heeft dus ook nog steeds invloed op de rijvaardigheid’, aldus de politie.